Zoekresultaten verwijderen

Zoekresultaten verwijderen

Voor het laatst bijgewerkt:

Rommel laten indexeren: als Google langs komt wil je graag dat hij pagina’s indexeert waar je iets aan hebt. Je wilt graag dat hij naar je blog gaat, of je nieuwste pagina indexeert.

Maar je wilt niet dat hij zich bezig houdt met het bezoeken van een een check-out die niet in de zoekresultaten hoeft te komen en die daar sowieso nooit zal komen.


Zoekresultaten verwijderen

De pagina’s die je uit de zoekresultaten zou kunnen verwijderen zijn bijvoorbeeld:

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacy beleid
  • Check-out pagina van je webshop

Dat zijn belangrijke pagina’s voor mensen die op je website zijn. Maar niemand zoekt ernaar in de zoekresultaten.

Zoekresultaten verwijderen: waarom?

Je kunt deze pagina’s dan beter uit de zoekresultaten verwijderen want je wilt dat je werkelijke content in de zoekresultaten gevonden wordt en niet je privacybeleid of zoiets. En je wilt in geen geval dat Google denkt dat je website een slechte website met dunne content is.

Hoe weet je welke pagina’s in de zoekresultaten staan

Welke pagina’s van jouw website in de zoekresultaten staan kun je heel eenvoudig ontdekken door in het zoekveld van Google in te tikken:

 site:jouwsite.nl 

Geen spaties, geen www en geen https://

Jouwwebsite.nl moet je natuurlijk wel vervangen door je eigen domeinnaam.


Zoekresultaten verwijderen: hoe

Doe dit als de pagina op je website moet blijven, maar niet in de zoekresultaten moet komen.

Benodigde tijd: 2 minuten.

Doe dit als een pagina op je website moet blijven, maar niet in de zoekresultaten moet komen.

  1. Open de pagina en scrol helemaal naar beneden

    Hier zie je het tabblad “Geavanceerd” van de plugin van Yoast staan. tabblad geavanceerd

  2. Open het tabblad “Geavanceerd”

    Hier zie je een dropdown met daarin dat de pagina in de zoekresultaten getoond mag worden. Verander “Ja” in “Nee”. open tabblad geavanceerd


Weggegooide pagina’s verwijderen

Als je de pagina niet op je website wilt houden, kun je ‘m weggooien.

Maar als je een pagina of blogpost hebt weggegooid, dan staat die pagina nog steeds in de zoekresultaten. Mensen kunnen dus gewoon op dat zoekresultaat klikken en dan komen ze op een 404 pagina en dat geeft een slechte gebruikerservaring.

Daarom kun je beter een redirect maken. Dat betekent dat je een verwijzing plaatst naar een andere pagina. Het is het beste als je hiervoor een pagina zoekt met inhoud die lijkt op de weggegooide pagina. Je maakt dan een verwijzing van de weggegooide pagina naar de pagina die er nog wel is.

Verouderde URLs

Soms kom ik in de zoekresultaten ook wel eens een check-out pagina tegen voor Woocommerce waar dan helemaal geen check-out is. Er staat dan alleen een code op. Zoiets kan ontstaan als je ooit Woocommerce op je website hebt gehad en deze plugin later weer hebt verwijderd.

Als je Woocommerce op je website installeert dan maakt die plugin spontaan pagina’s aan voor de check-out, voor “mijn account” etc. Allemaal vreselijk nuttige pagina voor mensen die op je website zijn. Maar als je plugin verwijdert dan blijven die pagina’s gewoon op je website staan. En ze blijven ook in de zoekresultaten staan.

In dat geval moet je óf een redirect maken naar een andere check-out pagina (maar dat kan alleen als je die hebt), óf aan Google vertellen dat dit een verouderde URL is die uit de zoekresultaten gehaald moet worden. Hoe je dat aan Google vertelt kun je lezen in het artikel over een pagina verwijderen, onder het kopje 410.


Zoekresultaten verwijderen

Door eens in de zoekresultaten te kijken welke pagina’s daar staan die je daar helemaal niet wilt hebben, kun je heel eenvoudig zorgen dat de kwaliteit van je website in de zoekresultaten verbetert.


Voor het laatst bijgewerkt:

seo voor dumies

SEO voor dummies

Schrijf je hier in voor gratis tips.

Home » SEO blog » Zoekresultaten verwijderen

Auteursrecht afbeelding: OpenClipart-Vectors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *